Home › Energielabel Verplicht
Energielabel verplicht
Voor de meeste gebouwen in Nederland is een energielabel verplicht. Dit wordt gevraagd bij verkoop, verhuur, oplevering of een hypotheek. Er zijn een aantal uitzonderingen voor gebouwen waar het energielabel niet verplicht is.
Marktleider in energielabels
Landelijk actief
BRL9500 gecertificeerd
Is een energielabel verplicht?
Een energielabel is verplicht voor de meeste gebouwen. Denk aan kantoren, winkelpanden en woningen. Wanneer u uw pand wilt verkopen of verhuren, moet u een geldig energielabel hebben. Het energielabel geeft aan wat de energieprestatie van een gebouw is.
Vanaf wanneer is een energielabel verplicht?
Sinds 1 juli 2015 is een energielabel verplicht. Sinds deze datum kan de ILenT een boete opleggen wanneer blijkt dat geen energielabel aanwezig is. In sommige gevallen, wanneer na herhaaldelijke aansporingen van de gemeente of omgevingsdienst nog steeds geen actie wordt ondernomen, kan de gemeente zelfs het pand sluiten op straffe van een dwangsom.
Is een energielabel verplicht voor bedrijfspanden?
Ja, een energielabel is verplicht voor (de meeste) bedrijfspanden bij het opleveren, verkopen of verhuren van een gebouw. Hier wordt sinds 2015 op gecontroleerd door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILenT).
Wanneer is een energielabel aanvragen niet verplicht?
Energielabels zijn niet voor elk type pand verplicht. De panden die uitgesloten zijn van energielabelplicht zijn:
- Woonboten
- Monumenten
- Woonwagens
- Caravans
- Gebouwen met enkel een industriefunctie
- Religieuze gebouwen zoals kerken en moskeeën
- Tijdelijke bouwwerken
- Bedrijfspanden bedoeld voor opslag of bewerking (bijvoorbeeld fabriekshallen)
- Woningen met een oppervlakte kleiner dan 50m2
- Gebouwen die ten hoogste 2 jaar in gebruik zijn, zoals bouwketen, noodwinkels en noodlokalen bij scholen
- Woningen die minder dan 4 maanden per jaar in gebruik zijn. En met een verwacht energieverbruik van minder dan 25% van het verbruik bij permanent gebruik.
- Gebouwen die geen energie gebruiken om het klimaat binnen te regelen, zoals schuren of garages.
Voor alle overige woningen/panden/gebouwen is het wel verplicht.
Hoe het werkt
U plant met ons een afspraak in
Wij komen langs voor de opname
U ontvangt het energielabel
Energielabel verplicht bij verkoop
Bij verkoop van uw woning, bedrijfspand of gebouw is het verplicht om een energielabel te kunnen tonen. De controle hierop wordt uitgevoerd door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILenT). Kunt u het niet overleggen bij de overdracht? Dan kunt u uw woning, bedrijfspand of gebouw niet passeren.
Energielabel verplicht bij verhuur
Bij de verhuur van uw woning of bedrijfspand geldt eigenlijk hetzelfde. Sinds 1 juli 2015 is het ook bij verhuur verplicht om een energielabel te kunnen tonen. Heeft u dit niet? Dan kan u als eigenaar een bestuurlijke boete krijgen. In gevallen waarbij de eigenaar geen gehoor geeft aan de last op dwangsom, kan de gemeente zelfs overgaan tot sluiting van uw woning of bedrijfspand. Voorkom een boete en regel het energielabel bij Bedrijfsenergielabels.
Energielabel verplicht bij nieuwbouw
Een energielabel is verplicht bij nieuwbouw. Sinds 2021 moeten nieuwbouwwoningen voldoen aan de regels voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG). De BENG wordt twee keer getoetst: de eerste keer voordat de bouw wordt gestart. Hierbij wordt een voorlopig energielabel vastgesteld. Vervolgens wordt tijdens de bouw gekeken of er conform de BENG berekening wordt gewerkt. Wanneer het gebouw wordt opgeleverd, wordt er opnieuw gekeken naar de energiezuinigheid, verschillen ten opzichte van de eerste berekening, (kopers)opties én de – in de tussentijd – aangepaste regelgeving (indien van toepassing). Vervolgens wordt een definitief energielabel vastgesteld en verstrekt aan de opdrachtgever.
Ervaringen met Bedrijfsenergielabels
Lees hier de ervaringen van onze opdrachtgevers
10.000+
Projecten per jaar
27
Collega's
2
Vestigingen
Waarom kiezen voor Bedrijfsenergielabels B.V.
Wij werken met vaste lage prijzen, door heel Nederland. Wij verzorgen energielabels voor ieder type bedrijfspand.
Binnen enkele dagen geregeld
Onze energielabels worden altijd binnen enkele dagen afgemeld zodat u uw pand snel kunt verhuren of verkopen.
De laagste prijs garantie
Wij werken met vaste lage prijzen en zijn daarmee de goedkoopste van Nederland. Daarnaast rekenen wij géén voorrijkosten.
Portefeuillekorting
Heeft u meerdere panden, dan krijgt u portefeuillekorting. Neem contact op voor de mogelijkheden.
Direct per chat beschikbaar
Wist u dat wij ook per chat te bereiken zijn? Rechts onderin uw scherm vindt u een chat button waarmee u direct contact krijgt met onze online support.
Energielabel woning verplicht
Het energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen. Zonder energielabel is het niet toegestaan om uw woning te verkopen of verhuren. Op dit moment worden er nog geen eisen gesteld aan de energielabelklasse zelf. Wanneer u een woning met een energielabel G heeft, dan zijn er geen wettelijke eisen dat u moet verduurzamen. Vanaf 2030 gaat dit veranderen. Dan moeten woningen minimaal D of hoger hebben, volgens de NTA8800 norm.
Energielabel huurwoning verplicht
Voor huurwoningen geldt: vanaf 2030 is het verplicht voor huurwoningen om een energielabel D of hoger te hebben. Heeft uw woning in 2030 geen energielabel óf een energielabel E, F of G? Dan mag uw woning niet meer verhuurd worden. Woningcorporaties hebben een ambitieuzere doelstelling. zij willen hetzelfde bereiken maar dan al in 2028.
Energielabel C verplicht
Vanaf januari 2023 moeten kantoren van minimaal 100 m2 (waarvan minstens de helft kantoorruimte is) een energielabel C hebben. Dit is een maatregel van de overheid om de uitstoot van CO2 door kantoorgebouwen te verminderen. Volgens het RVO kunnen veel eigenaren van kantoren met een aantal eenvoudige aanpassingen aan deze verplichting voldoen. Deze stelling delen wij, aangezien je met bijvoorbeeld verlichting en zonnepanelen al veel kunt bereiken.
Controleer of uw pand een energielabelplicht heeft
Ga na of de gebruiksfunctie van het pand energielabelplichtig is. Zo ja, kijk vervolgens in EP-Online.nl of er al een geldig energielabel is voor uw pand. Indien dit er niet is, kunt u deze aanvragen wanneer u uw pand wilt verkopen of verhuren. Weet u niet zeker of uw pand wel of niet energielabelplichtig is? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, wij kunnen u hier kosteloos in adviseren.
Energielabel berekenen
Het energielabel wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren. Tijdens de gebouwopname wordt er gekeken naar type ventilatie, verwarming, tapwater, koeling en zonnepanelen. Daarnaast wordt de mate van isolatie bepaald van de vloer, de gevel, het dak, de ramen, de panelen en de deuren. Deze informatie wordt verwerkt in de geattesteerde rekensoftware Vabi EPA. Dit mag alleen worden gedaan door vakbekwame Energieprestatieadviseurs, waaronder die van Bedrijfsenergielabels.
Energielabel hier aanvragen
Heeft u nog een energielabel nodig voor uw woning of bedrijfspand? Vraag deze direct aan via onze website. Heeft u vragen over het plannen van een afspraak of de energielabelplicht? Wij adviseren u graag. Neem vrijblijvend contact met ons op via de e-mail of telefonisch op 085 065 7360.
Vraag hier uw energielabel aan
We gaan veilig met uw gegevens om
Veelgestelde vragen
Ja, voor alle winkels vanaf 50 m2 is bij verkoop of verhuur een energielabel nodig, behalve als uw winkel wordt genoemd bij de omschrijving ‘Wanneer is een energielabel aanvragen niet verplicht?’
Ja, voor alle winkels vanaf 50 m2 is bij verkoop of verhuur een energielabel nodig, behalve als uw winkel wordt genoemd bij de omschrijving ‘Wanneer is een energielabel aanvragen niet verplicht?’
Woningen die geen energielabel hoeven zijn woningen die minder dan 4 maanden per jaar in gebruik zijn, met een verwacht energieverbruik van minder dan 25% van het verbruik bij permanent gebruik. En woningen die minder dan 50m2 beslaan.
Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning/pand/gebouw is. Om meer grip te krijgen op het energieverbruik en de duurzaamheid is het verplicht geworden om voor bijna alle woningen/panden/gebouwen er een te hebben.
Ja, vanaf 1 januari 2024 is het verplicht om een energielabel te hebben voor een recreatiewoning, mits de oppervlakte van de recreatiewoning groter dan 50m2 is.
Op dit moment is er nog geen eis voor een minimaal energielabel bij verhuur. U heeft het nodig voor de verhuur, maar welke dit uiteindelijk is, maakt niet uit. Vanaf 2030 gaat dit strenger worden. Dan moet u minimaal een energielabel D hebben als u uw woning wilt verhuren.
Voor de verhuur van kantoren geldt sinds 1 januari 2023 dat u minimaal een energielabel C moet hebben.
Ja, bij nieuwbouw is een energielabel verplicht. Nieuwbouwwoningen moeten voldoen aan de regels voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG). De eerste keer wordt de BENG getoetst voor de bouw wordt gestart. Hier wordt een voorlopig energielabel vastgesteld. Bij oplevering van de nieuwbouw wordt de BENG nogmaals getoetst en wordt een definitief energielabel vastgesteld.
Als uw energielabel verloopt dient u een nieuwe aan te vragen. Uw gebouw/pand/woning moet dan opnieuw geinspecteerd worden om met de – in de tussentijd aangepaste – regelgeving te checken welke het gebouw/pand/woning op dit moment heeft.
Een verhuurder is niet per definitie verplicht om te isoleren. Vaak ligt de plicht voor het energiezuiniger maken van het huis wel bij de eigenaar (dus de verhuurder), maar dit is per huurovereenkomst verschillend. Ga dus goed te rade in de huurovereenkomst wat hierover staat opgesteld.
Voor woningen geldt in 2030 de plicht dat u minimaal een energielabel D of hoger moet hebben.
Bij verkoop van uw woning/pand/gebouw is het verplicht om een energielabel te hebben. Dit wordt getoetst door het RVO. Heeft u er geen bij verkoop of kan u dit niet aantonen? Dan ontvangt u een boete en de verplichting om alsnog eerst een energielabel aan te vragen.
Voor de meeste bedrijfspanden is een energielabel verplicht. Lees de alinea’s hierboven om erachter te komen wat hierop de uitzonderingen zijn.